Ik gebruik al jaren een premium account in Second Life. Hoewel ik moet toegeven dat ik er de laatste tijd niet intensief gebruik van heb gemaakt.

Vorige maand kreeg ik een bericht voor de driemaandelijkse betaling, maar ik was op duizend mijl van mijn huis, en duizend mijl van deze zaak. Eenmaal thuis, keek ik even en – oh verrassing – de rekening stond in de wacht. Klinkt heel normaal, op het eerste gezicht. Maar luister…

Straf voor het niet betalen van mijn kwartaalbijdrage is…
de toegang tot de betalingsinterface uitschakelen. Huh?

Omdat het in de wacht staat, is elk aspect van mijn account vergrendeld. Inclusief het “gratis” deel ervan (weet je nog? Je hoeft niet te betalen om op SecondLife te zijn, een premium account is een “plus”). En, het ergste, inclusief het facturatiesysteem. Het is dus gewoon niet mogelijk om de tier te betalen zonder een support ticket in te dienen.

Ik vraag “waarom downgrade je niet gewoon een niet-betaalde premium account naar een basis account?”. Zij antwoorden dat je kunt downgraden zodra je je tier hebt betaald, en dan krijg je je geld terug. Nou, ik had die onnodige dubbele geldruil bijna kunnen accepteren. In de tussentijd hebben ze mijn toegang tot alleen de webaccount interface weer ingeschakeld. Maar…

Betaal of we houden je geld in de wacht.
Het klinkt als herrie voor mij.

Het is nog niet af. Ik kan mijn L$ saldo niet gebruiken om mijn tier te betalen totdat de tier betaald is (!). Dus, ik heb in-game geld dat ik normaal kan omzetten in US$, en deze US$ gebruiken om mijn tier te betalen (dat is wat ik gebruik om te doen). Maar ik kan het niet niet gebruiken, ik moet een betaling doen met paypal of kredietkaart voor de volledige tier, het betalen, en dan pas kan ik mijn geld terug krijgen van mijn L$ saldo.

OK. Dus ik was dit allemaal beu en zei “ok, verwijder gewoon mijn account, ik gebruik het toch nauwelijks”. Te simpel. Om mijn account te verwijderen, moet ik mijn tier betalen, en dan kan ik downgraden naar basic account, de terugbetaling krijgen en dan mijn account verwijderen.

Ik heb al een lange tijd een account. Dus ik krijg elke week een toelage van L$500 met mijn premium account. Wat meer dan genoeg oplevert om de contributie te betalen, meestal (begrijp: als ik niet in vakantie ben). Ik heb maar een paar keer echt betaald, in al die jaren. Al de rest werd alleen betaald met L$ > US$ conversie voor het in-game saldo.

Het is niet zo dat ik ze geld schuldig ben. Mijn huidige L$ saldo is genoeg om het bruikbare deel van de tier te betalen (ik bedoel de 7 dagen voordat ze mijn account vergrendelden). Als ik hun instructies zou volgen, zouden zij mij meer moeten terugbetalen dan wat ik zou betalen.

Dus, ik zeg “Verwijder mijn account, en ik geef niet om het resterende geld, hou het maar”. Nog niet klaar, nog in bespreking.

Naar mijn bescheiden mening

  • Het is gewoon niet normaal dat een gebruiker zijn huidig saldo niet kan gebruiken om de tier te betalen. Het is net alsof mijn bank zou zeggen “u heeft geld op uw lopende rekening, maar u kunt het niet gebruiken om de verwerkingskosten van uw rekening te betalen”.
  • Het is gewoon niet normaal dat een account volledig geblokkeerd wordt wanneer de tier niet betaald is. Het moet worden gedegradeerd tot een basisaccount (waarbij elk premiumvoordeel verdwijnt) of op zijn minst moet de keuze worden geboden
  • Geblokkeerd of niet, het is gewoon dom om de toegang tot het betalingssysteem te blokkeren, waardoor de gebruiker de betaling niet kan uitvoeren
  • Second Life is een succesvol bedrijf, maar er zijn veel andere opkomende bedrijven die soortgelijke producten aanbieden, en zij moeten daar voor zorgen

Om al deze redenen, zeg ik “SL, je hebt goed werk verricht in het verleden. Nu, je doet het verkeerd. Verwijder gewoon mijn account en laten we elkaar ontmoeten in open roosters.”