OpenSim wordt verondersteld te werken met een gedecentraliseerde server, dat is toch het doel van een grid? Theoretisch zou ik dus een regio in een raster moeten kunnen draaien, terwijl ik de authenticatieserver van een ander raster gebruik. En inventaris en activa servers.

OpenSim wordt verondersteld te werken met een gedecentraliseerde server, dat is toch het doel van een grid? Theoretisch zou ik dus een regio in een raster moeten kunnen draaien, terwijl ik de authenticatieserver van een ander raster gebruik. En inventaris en activa servers.

Dit is bijzonder experimenteel, sommigen hebben het eerder geprobeerd en zijn er niet in geslaagd (maar HG was niet zo efficiënt als vandaag). We zouden het dus erg op prijs stellen om onze en uw gedachten, adviezen, ervaringen en ideeën te delen. Reageer onderaan de pagina of mail ons(magic@speculoos.world, gudule@speculoos.world).

Waarom zou ik zoiets dwaas doen? Stel u voor dat u uw eigen raster onderhoudt, en u onderhoudt ook enkele regio’s in een ander raster. Met hypergrid links van de ene naar de andere, natuurlijk, en wat gemeenschappelijke inhoud.

Als u standaard configuratie gebruikt (elke regio gebruikt de hosting grid authenticatie, inventaris en activa servers)

 • Je hebt een aparte rekening nodig in elk rooster
 • Als je gemeenschappelijke inhoud wilt gebruiken in regio’s in verschillende rasters, moet je het aan je (offline) alter-ego of gebruiker geven iar dingen opslaan/laden
 • Alternatief is om een kopie te maken van je regio in je hoofd raster, gebruik dan oar save/load om het in het andere raster te zetten. Niet gladder
 • Als je mensen ontmoet in het ene raster en je sluit vriendschap met hen, moet je hen opnieuw vragen wanneer je inlogt met je andere account in het andere raster
 • Hetzelfde geldt voor groepen, natuurlijk.
 • Als uw configuratie afzonderlijke rekeningen nodig heeft (huisbaas, bankier, enz…) moeten die allemaal in elk raster worden gedupliceerd.

Zo kwam ik op het idee. Wat als ik dezelfde auth, inv, en asset server gebruik van al mijn regio’s, en de grid/region/gateway instellingen wijzig voor de regio’s die op een ander grid staan. De gedecentraliseerde architectuur van opensim zou dat mogelijk moeten maken. Theoretisch. Vooral omdat Hypergrid efficiënt is.

In de-centralisatie modus:

 • U hoeft uw rekeningen niet te dupliceren
 • Alle activa worden gedeeld tussen alle regio’s die je onderhoudt (oh, dat is juist tussen deze regio’s dat ze vaker verhuizen)
 • Omdat u één account hebt, hoeven uw sociale contacten u niet twee keer (of meer keren) toe te voegen aan hun lijst met contactpersonen. Hetzelfde voor groepen natuurlijk.
 • Eenvoudiger beheer, minder fouten…

Natuurlijk zijn er enkele (reeds bekende) problemen. En (het meest vervelende) sommige onbekend in dit stadium.

 • De “gemengde” regio’s gedragen zich als vreemde op hun geografisch raster. Gebruikers die hier landen vanuit omliggende regio’s ervaren hetzelfde als wanneer ze hypergridded zouden zijn, minus de tijd van teleport. Als HG echter correct is ingesteld, werken alle basisfunctionaliteiten wel correct. Kan soms wel trager zijn.

Dus, laten we het eens proberen. Ik heb een regio opgezet in OSGrid (genaamd “Belgium Jump”, OSGrid link, HG link) waar ik alleen een paar instellingen met OSGrid waarden heb ingesteld.

De instellingen

Bijna alle instellingen in GridCommon.ini zijn ingesteld alsof de regio zich in zijn “thuis”-grid bevindt (laten we zeggen, degene die auth, inv en assets servers host), behalve een paar instellingen:

 • GridServerURI
 • Poortwachter
 • AvatarServerURI
 • PresenceServerURI

Voorlopig werkt dit prima. Maar we zouden het leuk vinden als u in onze regio springt, wat tests doet en feedback geeft.

De links